1, 2, 3 све што кажеш то си ти

18 Април 2021

1, 2, 3 све што кажеш то си ти 

 

"Једна од јако занимљивих тема у психологији је - пројекција. Иако нико није "оперисан" од пројекције, јако је важно имати свест о овој појави. Често су наша "мишљења" о другима заправо само делови нас самих који су неприхватљиви нашем егу ( оно што не знамо о себи, баш то видимо у другима...) Пројекција нам "служи" да би сачували самопоштовање кроз добру слику о себи. (Своју ману видимо код другог, значи нисам ја "лош" него је он...) Али човек који се бави собом и преиспитује себе зна да је то само обмана и самообмана. То је разлог зашто се треба чувати осуде других, јер се њен узрок често крије у незнању и непознавању себе. Зато пустимо туђе мане, оне су ионако ту само да нас подсете шта треба да видимо и поправљамо код себе.

 

Рад на себи је једино поље на које суштински можемо имати утицај, све остало је само бег од тога. Један од добрих алата за рад на себи је психотерапија. "

 

18. април 2021.                                                                               Мирјана Васић психолог / психотерапеут